Vrijdagavond 25 november was er een kleurrijke groep mensen – nieuwe Nederlanders en geboren en getogen streekgenoten in Gramsbergen. Doel was kennismaken door met elkaar naar muziek te luisteren of zelf te maken, en te eten. Het werd een zeer gezellige avond, met een aantal verrassende elementen.
De opkomst had wat groter gemogen. Uit Gramsbergen zelf kwamen slechts enkele mensen. Zowel mensen met een kleurtje, als ‘witte’ mensen. Uit Hardenberg kwamen wat meer mensen, maar ook bekenden van de organisatoren, uit diverse steden. De speech door een Jamaicaan uit Hardenberg, mocht er zeker zijn. Hij vertelde over de onbekendheid van kinderen vroeger met mensen die een donkere huidskleur hebben. Een vraag die ze wel eens aan hem stelden: ‘Kun je het er ook afwassen?’ Met een kwinkslag maakte hij zijn anekdotes wat luchtiger. Zijn boodschap in het teken van de anti-discriminatie bijeenkomst was echter duidelijk. ‘Sommigen van ons hebben een kleur, maar we zijn allemaal gelijk, kinderen van God’, aldus de medeorganisator Richard Wedderburn.
Het resultaat van de bijeenkomst was dat mensen die nog niet of weinig met statushouders of asielzoekers hadden gesproken, nu met hen in aanraking kwamen. Zo was er een Pakistaans stel, statushouders, dat een Nederlandse lerares ontmoette. Voor beiden interessant.
En een Syriër, Radwan, nog woonachtig in het AZC Hardenberg, die al volop integreert in de samenleving. Hij volgt dankzij de Stichting TaalCultuur een BBL traject bij het Alfa College. De stichting hielp hem met het verbeteren van zijn taalbeheersing naar het niveau voor de toelating op de opleiding. Vervolgens bereiden zij hem voor op een gesprek en bemiddelden hierin. Resultaat is dat hij Intercultureel Onderwijsassist wordt en hiertoe een tweejarige opleiding volgt – 1 dag naar school en 3 dagen werken op een basisschool met anderstalige kinderen van diverse nationaliteiten. Hierover vertelde hij enthousiast aan een Gramsbergenaar, een goed gesprek was het resultaat. Petje af!
Ook de Eritreeër Amine volgt dat traject. Hij maakte kennis met een Egyptische student aan de Technische Universiteit Enschede en voerden een echt uitwisselingsgesprek. Zijn kinderen dansten er ondertussen vrolijk op los op onder andere Eritrese en reggae muziek.
Deze gezellige, interessante bijeenkomst waarop volop muziek werd gemaakt, gedanst en van culinaire hapjes kon worden geproefd, was de eerste bijeenkomst van een serie in de diverse kernen van de gemeente Hardenberg. De volgende zal in januari zijn, plaats en exacte datum nog onbekend. Het was een geslaagd evenement. De opkomst van méér nationaliteiten, zoals de Arabische, Turkse en Iraanse zou zeker aan het doel bijdragen. Nieuwe Nederlanders, statushouders of asielzoekers. Bovenal, streekgenoten die sceptisch of juist nieuwsgierig zijn – kom langs en ga eens een gesprek aan met mensen die nog erg moeten wennen aan de Nederlandse cultuur.